Kategorier
Skrivet om Flickorna

Den sista av Flickorna Lundgren har gått bort

Dags efter nyår 2022 avled Ella Fejne under sitt hundrade levnadsår. Ella var den sista överlevande av de sju Flickorna Lundgren.

Här kan du se hela artikeln i Helsingborgs Dagblad.

Här kan du läsa artikeln

Den sista av Flickorna Lundgren har gått bort

HD 7 januari 2022 Text Torbjörn Wester. Foto Mikael Mölstad

Ella Fejne, den sista av de legendariska Flickorna Lundgren som startade kafé på Skäret 1938, har gått ur tiden 99 år gammal.

Ella Fejne somnade in i måndags morse, meddelar hennes son Mats Fejne.

För över 80 år sedan, i maj 1938, var hon en av de sju systrar som var med om att starta det sedermera riksbekanta kaféet Flickorna Lundgren på Skäret mellan Arild och Jonstorp. Huset, som än idag inrymmer kaféet, hade köpts av systrarnas far Alexander Lundgren ett decennium tidigare som sommarstuga för familjen.

Men när tiderna blev bistra och Alexander började fundera på att sälja huset fick de äldsta systrarna i syskonskaran idén att istället öppna ett sommarkafé. Redan första sommaren strömmade gästerna till och Ella, som då var 15 och yngst bland systrarna, fick hjälpa till.

Kaférörelsen växte år för år. Från mitten på 1940-talet och framåt tillhörde kronprins Gustav Adolf (sedermera kung Gustav VI Adolf) de återkommande gästerna.

På 1960-talet var tre av de sju ursprungliga systrarna – Marta, Britt-Marie och Ella – kvar i kaférörelsen. De fick se ökade besökstal. Kaféet omskrevs i veckopressen, och i och med bilsemesterns genombrott i folkhemmet hittade allt fler till Skäret.

Marta, Britt-Marie och Ella drev kaféet vidare till 1988 då Ellas son Mats Fejne tog över tillsammans med sin numera framlidna fru Anki. På senare år har Mats drivit kaféet tillsammans med sin nuvarande maka Ann-Lie.

Efter 1988 fick Ella Fejne mer tid att ägna åt sitt trädgårdsintresse, resor och att skriva. Två böcker om sitt liv med kaféet blev det. ”Minnen och erinringar från fem årtionden på Skäret” gavs ut i början av 1990-talet och 2012 kom ”Det är serverat, kaffet och historien. Flickorna Lundgren på Skäret 1938–1988”.

Men Ella lämnade aldrig kaférörelsen helt.

– Mer eller mindre varje dag kom hon förbi och tittade till oss. Ända in i slutet hade hon ögonen på oss, säger Mats Fejne.

Ella Fejnes sista besök på Flickorna Lundgren blev i mitten av december tillsammans med andra medlemmar i Kullabygdens trädgårdssällskap, en förening som betydde mycket för henne.

Under hela sin pensionärstid fortsatte hon att leva ett mycket aktivt liv och skapade nya sociala nätverk när syskon och gamla vänner gick bort.

– Hon gick på alla föredrag man kunde med Jonstorps kultursällskap, hon var på konserter och allting. Hon var en riktig pantertant.