Kategorier
Nyhet

Kopparkannor och vaniljhjärtan – anrikt kafé fyller 85 år

På Valborgsmässoafton 2023 skrev Helsingborgs Dagblad om Flickorna Lundgrens jubileumsdag. Den 1 maj 2023 var det nämligen exakt 85 år sedan det öppnade.

Här är en länk till artikeln

Här nedan kan du läsa texten.

Kopparkannor och vaniljhjärtan lockar än i dag – anrikt kafé fyller 85

Publicerat 30 april 2023 18:00

Flickorna Lundgren på Skäret har överlevt både krig och lågkonjunkturer. Imorgon, måndag, fyller trädgårdskaféet 85 år.

– Människor gillar det som är välbekant, säger stammisen Siri Cervin.

Text: Sofia Schlein

I lusthuset stängs kylan ute. På faten finns bara smulor kvar och i glasen skvallrar apelsinskivorna om att det druckits saft.

– Jordgubbssaft. Alltid, säger Ebba Cervin.

Mitt emot sitter systern Siri Cervin. Familjen bor i Stockholm men har sommarhus i Arild och systrarna har besökt Flickorna Lundgren ända sedan de var barn.

– Vi är åtta syskon så alla var här och lekte med djuren och drack saft, minns Ebba Cervin.

– Och var säkert skitjobbiga, skrattar Siri Cervin.

Den 1 maj 1938 slog de sju systrarna Lundgren upp trädgårdskaféet på Skäret. Men det var först på 1970-talet som kaféet fick sitt stora uppsving. Under flera somrar besökte nämligen den nuvarande kungens farfar, Gustaf VI Adolf, kaféet.

– Det var jättespännande, man strök sitt förkläde en gång till, målade läpparna och neg, berättar verksamhetschefen Gunilla Tegelberg.

När kungen gästade kaféet åt han alltid vaniljhjärtat, och därför döptes bakverket till Kungens vaniljhjärta. På somrarna säljer kaféet fyrahundra vaniljhjärtan – om dagen.

– Jag äter vaniljhjärta varenda år, det är jätteviktigt, säger Siri Cervin.

Varför tror ni att det här stället står sig år efter år?

– Människor gillar det som är välbekant. De tar med sina barn hit. Jag vill ta med mina barn hit, säger Siri Cervin som själv snart ska börja sommarjobba på kaféet.

Att Flickorna Lundgren är förknippat med traditioner märker även Gunilla Tegelberg. En man berättade nyligen att han firat midsommar här varje år sedan 1948. Fortfarande dyker gäster upp och frågar var i trädgården kungen satt under sina besök.

– Kungen var dåtidens influencer, skämtar Gunilla Tegelberg.

Imorgon, måndag, uppmärksammas 85-års dagen lite extra. Jubileumstårtan förbereds för fullt och det kommer hängas ut flaggor lite här och var.

Att uppmärksamma 85-årsdagen tycker Gunilla Tegelberg är en viktig symbol. Trots att kaféet inte längre är i Flickorna Lundgrens familjs ägo är målet att atmosfären ska bestå och att gästerna fortfarande ska känna igen sig.

– Man ska få den nostalgiska känslan när man kommer hit. Det här är en sån plats där man stänger av mobilen och bara är, säger Gunilla Tegelberg.